Džezvy a její typy
Klasická džezva vypadá jako malý džbánek s dlouhou rukojetí, která se pokládá na zdroj tepla. Takže podle toho, jakou máte doma varnou desku, vybíráte také typ džezvy. Džezvy se totiž vyrábějí na plyn, elektřinu, sklokeramiku a indukci. Moderní doba však dala také vzniknout moderní elektrické džezvě, která dělá přípravu tradiční turecké kávy ještě jednodušší. Elektrických džezev však není na trhu mnoho a v nabídce obchodů klasické džezvy ty elektrické výrazně převyšují.
- Umožňuje tradiční způsob přípravy turecké kávy
- Mají krásný design
- Džezvy z nerezové oceli a smaltu jsou levnější
- Dlouhá rukojeť
- Mosazné a cínové džezvy jsou dražší
- Džezvy z nerezové oceli nebývají zdobené

Káva v klasické džezvě se může připravovat buď na ohni, indukci, sklokeramice či elektrické varné desce.
Džezvy se nejčastěji vyrábí z mědi, mědi zevnitř potažené cínem, mosazi zevnitř potažené cínem, nerezové oceli a také ze smaltu. Existují však také skleněné džezvy, ale ty v nabídce obchodů nejsou tak početné.
Měděné a mosazné džezvy bývají dražší a mnohdy i krásnější, protože bývají bohatě zdobeny, zatímco ty z nerezové oceli zdobeny nebývají a jsou výrazně levnější. Smaltované džezvy patří také do nižší cenové kategorie a umožňují nápadité zdobení.
Elektrická džezva
- Jednoduchá příprava kávy
- Automatické vypnutí
- Dlouhá rukojeť
- Bezpečnostní pojistka proti přehřátí
- Vytrácí se romantičnost z klasické přípravy turecké kávy
Díky moderní elektrické džezvě si budete moci doma pohodlně a jednoduše připravit tureckou kávu. Elektrické džezvy mají podobnou základnu jak varné konvice a podobně se také používají. Stačí si do nádoby připravit ingredience, postavit na základnu a stisknout tlačítko „ON“.
O průběhu přípravy vás bude informovat světelná signalizace a po dokončení vaření se přístroj sám vypne. I elektrické džezvy mívají delší rukojeť pro bezpečnou manipulaci. K bezpečí při používání také přispívá bezpečnostní pojistka proti přehřátí.
Indukční džezva
- Rukojeť z plastu
- Omezená nabídka na trhu
- Nejsou zdobené
- Celková kvalita zpracování
Mnoho z nás používá doma indukční varnou desku. Jak je to ale s přípravou kávy v tradičních tureckých džezvách právě u tohoto typu spotřebiče? Pravdou je, že tradiční nádobí se s indukcí nemá rádo a my pak stojíme před nelehkou volbou. Vzdát se oblíbeného rituálu, nebo koupit některou z indukčních džezev?
Na internetu je k nalezení několik málo džezev, které jsou kompatibilní s indukční varnou deskou. Bohužel tuto jejich schopnost ponižuje design, který má k tomu tradičnímu řekněme poměrně daleko. Často jsou vyráběny v provedeních s plastovými držadly a ani jejich kvalita zpracování nás zcela neoslnila.
Pokud si užíváme turecké kávy a její přípravy tradičním způsobem, podílí se na její nezaměnitelné chuti i rituál přípravy, jehož nedílnou součástí je vizuálně krásná, orientální džezva. S tím se bohužel u běžně dostupných indukčních džezev můžeme rozloučit.
Máme pro Vás ale řešení. Na e-shopu Nemrut.cz naleznete univerzální redukční podložku na indukci v decentním kovovém provedení, která disponuje vysoce kvalitní ocelovou rukojetí. Tato šikovná indukční podložka, vám umožní použít jakoukoliv džezvu z naší nabídky i na indukční varné desce!
Výhodou je, že podložku můžete použít i jako redukci k dalšímu nádobí, které vlastníte, a které se s indukcí nekamarádí. Nemusíte se vzdávat tradičního rituálu přípravy kávy ani za předpokladu, že vlastníte moderní indukci.
Řešení je nasnadě a se vším ostatním vám rádi poradíme.
Podle čeho se při nákupu řídit:
Materiál džezvy
Džezva se tradičně vyrábí buď z mosazi, nebo mědi, dříve se však vyráběly i ze zlata a stříbra. Dnes jsou k dostání nerezové, smaltované džezvy a také slitiny mosazi a potravinářského cínu, mědi a potravinářského cínu či zinku a oceli.
Někdy bývají džezvy zcela jednoduché, jindy jsou bohatě zdobené s ručně rytými ornamenty.
- Mosaz: Mosaz má zlatavou barvu, nerezaví a je méně korozivní než měď, takže se můžete u mosazi spolehnout na dlouhou životnost. Měděné džezvy bývají často zvnitřku potaženy potravinářským cínem.
- Měď: Ani měď nerezaví, ale má větší tendence korodovat v průběhu let. Právě z tohoto důvodu bývají džezvy zevnitř potaženy potravinářským cínem, čímž se jejich životnost prodlužuje.
- Nerezová ocel: Nerez je naprosto bezpr
oblémový materiál, který je moderní, snadno se čistí a můžete jej mýt i v myčce nádobí. I když příprava kávy v nerezové džezvě nevykouzlí takovou romantickou atmosféru jako u obou výše zmíněných materiálů, můžete se spolehnout na dlouhou životnost. - Smalt: Smalt je velice odolný materiál a bývají jím potaženy kovové džezvy. Díky tomu se některé smaltované džezvy prodávají s opravdu krásnými motivy.
I když spousta lidí používá tyto dva výrazy jako synonyma, jedná se o dva rozdílné termíny. Zatímco koroze je druh oxidace, rez je druh koroze. Korodovat mohou jak kovové, tak nekovové materiály, které jsou vystaveny vzduchu a vlhkosti nebo vlivu chemikálií. Rezavění může však vzniknout jen na povrchu železa a oceli. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že věci mohou korodovat působením chemikálií, kdežto k rezivění nedochází vlivem chemikálií.
Materiál rukojeti