Džezva je obvykle kovová nádoba kónického tvaru s dlouhým rovným držadlem užívaná k vaření arabské či turecké kávy.

Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies
Košík 0 x Produkty (prázdný)    

Žádné produkty

Bude determinováno Doručení
0 Kč DPH
0 Kč Celkem

Ceny jsou s DPH

K pokladně

Džezvy a její typy

Džezvy a její typy

Kategorie : Autor

Džezvy a její typy

Klasická džezva vypadá jako malý džbánek s dlouhou rukojetí, která se pokládá na zdroj tepla. Takže podle toho, jakou máte doma varnou desku, vybíráte také typ džezvy. Džezvy se totiž vyrábějí na plyn, elektřinu, sklokeramiku a indukci. Moderní doba však dala také vzniknout moderní elektrické džezvě, která dělá přípravu tradiční turecké kávy ještě jednodušší. Elektrických džezev však není na trhu mnoho a v nabídce obchodů klasické džezvy ty elektrické výrazně převyšují.

Klasická džezva
  • Umožňuje tradiční způsob přípravy turecké kávy
  • Mají krásný design
  • Džezvy z nerezové oceli a smaltu jsou levnější
  • Dlouhá rukojeť
  • Mosazné a cínové džezvy jsou dražší
  • Džezvy z nerezové oceli nebývají zdobené
Klasické džezvy mají tvar malého džbánku, karafy nebo spíše Erlenmeyerovy baňky, kterou najdete v laboratořích. Na samém horním okraji džezvy bývá jazýček, přes který se nalévá káva. Některé džezvy mají tento jazýček velký, což je praktické, protože se káva lépe servíruje a nádoba pak působí netradičně a elegantně. Džezva bývá z bezpečnostních důvodů opatřena dlouhou rukojetí, díky které se při přípravě kávy neopaříte.

Káva v klasické džezvě se může připravovat buď na ohni, indukci, sklokeramice či elektrické varné desce.

Džezvy se nejčastěji vyrábí z mědimědi zevnitř potažené cínemmosazi zevnitř potažené cínemnerezové oceli a také ze smaltu. Existují však také skleněné džezvy, ale ty v nabídce obchodů nejsou tak početné.

Měděné a mosazné džezvy bývají dražší a mnohdy i krásnější, protože bývají bohatě zdobeny, zatímco ty z nerezové oceli zdobeny nebývají a jsou výrazně levnější. Smaltované džezvy patří také do nižší cenové kategorie a umožňují nápadité zdobení.

 

Elektrická džezva

  • Jednoduchá příprava kávy
  • Automatické vypnutí
  • Dlouhá rukojeť
  • Bezpečnostní pojistka proti přehřátí
  • Vytrácí se romantičnost z klasické přípravy turecké kávy

Díky moderní elektrické džezvě si budete moci doma pohodlně a jednoduše připravit tureckou kávu. Elektrické džezvy mají podobnou základnu jak varné konvice a podobně se také používají. Stačí si do nádoby připravit ingredience, postavit na základnu a stisknout tlačítko „ON“.

O průběhu přípravy vás bude informovat světelná signalizace a po dokončení vaření se přístroj sám vypne. I elektrické džezvy mívají delší rukojeť pro bezpečnou manipulaci. K bezpečí při používání také přispívá bezpečnostní pojistka proti přehřátí.

Indukční džezva

  • Rukojeť z plastu
  • Omezená nabídka na trhu
  • Nejsou zdobené
  • Celková kvalita zpracování

Mnoho z nás používá doma indukční varnou desku. Jak je to ale s přípravou kávy v tradičních tureckých džezvách právě u tohoto typu spotřebiče? Pravdou je, že tradiční nádobí se s indukcí nemá rádo a my pak stojíme před nelehkou volbou. Vzdát se oblíbeného rituálu, nebo koupit některou z indukčních džezev?

Na internetu je k nalezení několik málo džezev, které jsou kompatibilní s indukční varnou deskou. Bohužel tuto jejich schopnost ponižuje design, který má k tomu tradičnímu řekněme poměrně daleko.  Často jsou vyráběny v provedeních s plastovými držadly a ani jejich kvalita zpracování nás zcela neoslnila.

Pokud si užíváme turecké kávy a její přípravy tradičním způsobem, podílí se na její nezaměnitelné chuti i rituál přípravy, jehož nedílnou součástí je vizuálně krásná, orientální džezva. S tím se bohužel u běžně dostupných indukčních džezev můžeme rozloučit.

Máme pro Vás ale řešení. Na e-shopu Nemrut.cz naleznete univerzální redukční podložku na indukci v decentním kovovém provedení, která disponuje vysoce kvalitní ocelovou rukojetí. Tato šikovná indukční podložka, vám umožní použít jakoukoliv džezvu z naší nabídky i na indukční varné desce! 

Výhodou je, že podložku můžete použít i jako redukci k dalšímu nádobí, které vlastníte, a které se s indukcí nekamarádí. Nemusíte se vzdávat tradičního rituálu přípravy kávy ani za předpokladu, že vlastníte moderní indukci.
Řešení je nasnadě a se vším ostatním vám rádi poradíme.

Podle čeho se při nákupu řídit:

Materiál džezvy

Džezva se tradičně vyrábí buď z mosazi, nebo mědi, dříve se však vyráběly i ze zlata a stříbra. Dnes jsou k dostání nerezové, smaltované džezvy a také slitiny mosazi a potravinářského cínumědi a potravinářského cínu či zinku a oceli.

Někdy bývají džezvy zcela jednoduché, jindy jsou bohatě zdobené s ručně rytými ornamenty.

  • Mosaz: Mosaz má zlatavou barvu, nerezaví a je méně korozivní než měď, takže se můžete u mosazi spolehnout na dlouhou životnost. Měděné džezvy bývají často zvnitřku potaženy potravinářským cínem.
  • Měď: Ani měď nerezaví, ale má větší tendence korodovat v průběhu let. Právě z tohoto důvodu bývají džezvy zevnitř potaženy potravinářským cínem, čímž se jejich životnost prodlužuje.
  • Nerezová ocel: Nerez je naprosto bezpr
    oblémový materiál, který je moderní, snadno se čistí a můžete jej mýt i v myčce nádobí. I když příprava kávy v nerezové džezvě nevykouzlí takovou romantickou atmosféru jako u obou výše zmíněných materiálů, můžete se spolehnout na dlouhou životnost.
  • Smalt: Smalt je velice odolný materiál a bývají jím potaženy kovové džezvy. Díky tomu se některé smaltované džezvy prodávají s opravdu krásnými motivy.
Jaký je rozdíl mezi korozí a rzí?

I když spousta lidí používá tyto dva výrazy jako synonyma, jedná se o dva rozdílné termíny. Zatímco koroze je druh oxidace, rez je druh koroze. Korodovat mohou jak kovové, tak nekovové materiály, které jsou vystaveny vzduchu a vlhkosti nebo vlivu chemikálií. Rezavění může však vzniknout jen na povrchu železa a oceli. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že věci mohou korodovat působením chemikálií, kdežto k rezivění nedochází vlivem chemikálií.

Materiál rukojeti

Rukojeti džezev se vyrábějí také z různých materiálů. Zvlášť luxusní a drahé džezvy mohou mít rukojeť například z ebenového dřeva.

Mosazné a měděné džezvy mívají buď mosaznou, nebo dřevěnou rukojeť, což jsou materiály, které se vyznačují dlouhou životností.

Na nerezové džezvy se nejčastěji používá plastová rukojeť. Smaltované džezvy mívají mnohdy rukojeť ze stejného materiálu, jako je nádoba džezvy, ale někdy také mívají plastovou rukojeť.

Velikost džezvy

Tradiční turecké džezvy se vyrábí v několika velikostech, které se určují podle počtu porcí, které lze v nádobě připravit. Existuje tak džezva jen na jednu nebo až šest porcí. Mějte na paměti, že džezva na jednu porci kávy je tak maličká, že budete velice blízko sporáku a hrozí tak, že se spálíte. I pro jednoho člověka je tedy praktičtější praktičtější volit velikost džezvy na dvě porce.

Sdílet tento obsah