Příprava turecké kávy

Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies
Košík 0 x Produkty (prázdný)    

Žádné produkty

Bude determinováno Doručení
0 Kč DPH
0 Kč Celkem

Ceny jsou s DPH

K pokladně

Příprava turecké kávy: Jak na to? Jak uvařit tureckou kávu v džezvě?

Příprava turecké kávy: Jak na to? Jak uvařit tureckou kávu v džezvě?

Kategorie : Autor

Turecká káva není český Turek, tedy namletá zrnková káva zalitá horkou vodu. Tento druh přípravy kávy se spíše hodí pro instantní kávu a je to v Turecku považováno za gurmánské barbarství. Jak tedy správně uvařit tureckou kávu a jak si ji doma připravit v džezvě? Na to vám odpovíme v tomto článku a také v našem videu na YouTube kanálu ČeskoTurecko.

Abyste si mohli uvařit tureckou kávu, budete k tomu potřebovat džezvu. Pokud jste si ji ještě z Turecka nepřivezli, nebo nezakoupili v orientálním obchodě v Česku, tak si ji můžete koupit online na e-shopu Nemrut.cz Tento internetový obchod s orientálním zbožím, kde kromě džezvy najdete také kávové šálky, je partnerem tohoto článku a videa o turecké kávě.

Na našem webu najdete také další společné články:

Kde v Česku koupit tureckou kávu?

Džezvu tedy máme a jakou kávu budeme v džezvě vařit? Nejlépe tureckou! Mohlo by se zdát, že stačí jakákoliv namletá zrnková káva, ale není to tak. Důležité totiž je, aby byla káva namleta opravdu najemno. Musí to být takový kávový prášek. Rozdíl v namletí kávy s porovnáním s českou mletou kávou v pytlíku je opravdu vidět.

Káva značky Gods of Nemrut, kterou nám na ochutnání poslal internetový obchod Nemrut.cz, je extra mletá. Mele se těsně před balením a odesláním, takže je opravdu čerstvá a intenzivně voní. Káva je zabalená ve stylovém obalu, ze kterého aroma a vůně nevyprchá. Jak moc káva zavoněla, když jsme ji otevřeli, uvidíte právě v našem videu o turecké kávě.

Boží turecká káva

Káva Gods of Nemrut je čerstvě pražená a jediná opravdová turecká káva, která se praží v rodinné pražírně na Moravě. Na výběr máte více směsí káv – od 100% Arabiky po 100 % Robustu. Na nabídku turecké kávy Gods of Nemrut se podívejte přímo na jejich webu. Obyčejný český Turek se dělá většinou z Arabiky, ale vy můžete experimentovat a ochutnat i jiné varianty turecké kávy.

Turecká káva by se měla podávat v malých šálcích jako na espresso, a ne v ušáku, jak českého Turka pijí naše babičky. Než vás naučíme, jak tureckou kávu pít, musíte si ji nejdříve správně uvařit. Už při vaření turecké kávy se musíte rozhodnout, zda chcete připravit sladkou kávu, nebo kávu bez cukru. Turecká káva se totiž už po uvaření nesladí. Jak si tedy takovou tureckou kávu uvařit? Džezvu a kávu už máte, tak jdeme na to!

Kávové rituály a zvyky

Turecká káva není jen nápoj a životabudič, ale je to také prostředek komunikace a vážou se na ní mnohé turecké tradice a zvyky. O těchto tureckých zvycích jsme mluvili v našem dalším videu. Jednou tureckou zvyklostí spojenou s pitím kávy je například žádost o ruku nebo věštění budoucnosti a také rituál pití kávy po snídani. Na jeden zvyk jsme však ve videu zapomněli. Protože káva odvodňuje, podávají v Turecku k šálku kávy také skleničku čisté vody, abyste tu ztrátu tekutin mohli kompenzovat.

Skvělé také je podávat ke kávě něco na zub. Nejlépe turecké lokum nebo baklavu. Výborné jsou také oříšky v čokoládě nebo čokoládové bonbóny.

Pokud vás turecké zvyky spojené s tureckou kávou zajímají detailně, podívejte se na zmíněné video. Navíc se také dozvíte, co Ece v Česku v souvislosti s kávou velmi překvapilo a čemu se na začátku divila.

Sdílet tento obsah