Problematika objemů džezev - nemrut.cz

Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies
Košík 0 x Produkty (prázdný)    

Žádné produkty

Bude determinováno Doručení
0 Kč DPH
0 Kč Celkem

Ceny jsou s DPH

K pokladně

Problematika objemů džezev

Problematika objemů džezev

Kategorie : Autor

Často odpovídáme na dotazy ohledně přesných objemů džezev a vhodného objemu pro vaření a následné vzkypění kávy. Rozhodli jsme se přeměřit vybrané džezvy (od každého tvaru a velikosti) a níže přinášíme zajímavé výsledky a rozhodnutí. K měření jme použili skleněný odměrný válec s třídou přesnosti B (± 0,5 ml) o celkovém objemu 1000 ml.

Proto všechny džezvy, které budou od roku 2024 nově v nabídce, ponesou dva údaje objemů – celkový a užitnýV nadpisu produktu bude VŽDY uveden objem celkový. Užitný objem bude definován v detailních parametrech produktu.

Celkový objem = objem džezvy naplněné až po její okraj. Je známo, že se džezvy nepoužívají pouze k vaření turecké kávy, ale také jako nádoby na pití studených nápojů, případně ke krátkodobému uchovávání potravin v ledničce, proto jako u jiných produktů pro podobné použití, budeme primárně deklarovat jejich celkový objem.

Vzhledem k našim dlouholetým zkušenostem s vařením turecké kávy v mnoha džezvách, jsme užitný objem pro toto použití definovali takto:

Užitný objem = objem džezvy s dostatečnou rezervou pro vzkypění kávy, kdy hladina vody končí přesně 2 cm od vnitřního okraje. Užitný objem byl testován na celkovém počtu 20 džezev různých tvarů a typů s celkovými objemy 150 - 650 ml a u všech se vzkypění kávy podařilo bez jakéhokoliv problému.

Pokud nemáte k dispozici měřidlo, užitný objem lze v mnoha případech vypočíst nalitím vody do džezvy na horní hranici nýtů, která standardně bývá cca 2 cm od kraje (neplatí však pro všechny typy a velikosti džezev) – viz. Obrázek.

Tureckou kávu pro tento výzkum jsme připravovali dle našich dlouholetých standardů, tedy: 7 g extra jemně mleté kávy (z přesné odměrky) do 80 ml vody. 80 ml proto, protože část vody zůstane na dně džezvy v sedlině a část se během vaření vypaří. Obecně platí, že na 10 ml nápoje se dává 1 g kávy.

POZOR!

1. Ručně vyrobené džezvy mohou mít objemovou odchylku ± 10 - 20 ml.

2. Celkový a užitný objem deklarujeme pouze u džezev zakoupených v e-shopu Nemrut.cz, případně u našich obchodních partnerů. Za uváděné objemy jiných prodejců neneseme žádnou odpovědnost.

Je pravděpodobné, že si každý z vás připravuje tureckou kávu v jiném poměru kávy/vody, proto doporučujeme, abyste zkoušeli, testovali a zase zkoušeli, dokud nenajdete váš ideální poměr. :-)

A pokud si stále nejste jistí, držte se bodů níže:

 - Rovnice použití džezev s celkovým objemem:

  • 1 osoba = 100 – 200 ml
  • 2 osoby = 200 – 250 ml
  • 3 osoby = 300 – 350 ml
  • 4 osoby = 400 – 450 ml
  • 5 osob a více = 500 – 600 ml

- Zarovnaná čajová lžička = cca 3 g kávy. Při 7 g extra jemně mleté kávy stoupne objem tekutiny o cca 10%, proto doporučujeme dávat první kávu a poté zalévat vodou

- Poměr vody pro vaši kávu – šálkem, z kterého budete kávu pít, odměřte množství vody a nalijte do džezvy. Doporučujeme dát o 10-15 ml více vody z důvodu zůstatku v sedlině a vypaření.

Doufáme, že vám přečtení tohoto článku pomůže s vhodným výběrem vaší vysněné džezvy a konečně vyřeší všechny dosavadní nejasnosti ohledně jednotlivých objemů. Pokud si s námi chcete napsat více, nejen na toto téma, neváhejte se nám ozvat na e-mail: info@nemrut.cz, nebo v pracovní době na náš chat.

Sdílet tento obsah