Příprava pravé turecké kávy
Většina z vás se jistě setkala s pojmem „turecká káva“, na nápojovém lístku ji najdete ve většině českých restauracích a cukrárnách. Někdo si ji připravuje doma jako kávu s lógrem a říká jí prostě „turek.“ Věřte, že tato příprava a následná chuť má do pravé turecké kávy hodně daleko. V dobrých kavárnách a čajovnách vám jejich obsluha připraví tuto kávu pomocí nádobky zvané „džezva“ někdy též arabsky „ibrik“. Chcete-li se také stát mistry v přípravě pravé turecké kávy, jako turečtí kavárníci, tak tento článek je přímo pro vás!
Nejdříve ovšem krátce o historii kávy…
Káva jako taková byla objevena již v 6. století a pochází pravděpodobně z Etiopie (provincie Kaffa). Do Turecka se dostala v roce 1453, kdy ji přivezl do Istanbulu (tehdejšího Cařihradu) velitel vojska Sálim I. z válečného tažení po dobytí Egypta. V roce 1475 byla v Cařihradu otevřena první kavárna a od té doby se všeobecně tvrdí, že to byl ten nejlepší vynález, který kdy dali Turci světu. Turci již tehdy pochopili, že nejlepší vůni a chuť bude mít káva připravená v džezvě. Džezvy tak byly v průběhu věků neustále zdokonalovány, samotní Turci se stali světovými mistry v jejich výrobě a tento status si drží dodnes.
Turecké přísloví praví: „Káva má být černá jako peklo, silná jako smrt a sladká jako láska“
V dnešní době si můžeme na trhu vybrat z mnoha druhů džezev jak klasických, tak elektrických a značek mletých káv je v obchodech také požehnaně. My si v tomto článku ukážeme přípravu kávy přední turecké značky Kurukahveci Mehmed Efendi v klasické džezvě kónického tvaru.
Co budeme na přípravu kávy potřebovat?
- Balení turecké kávy
- Cukr (dle chuti)
- Džezvu
- Malý hrneček (objem 40 – 100 ml)
Na 100 ml vody doporučujeme použít 7 g (cca 2 čajové lžičky) velmi jemně namleté kávy (jako hladká mouka)
Postup přípravy:
1. Kávu dáme do džezvy
2. Do džezvy nalijeme studenou vodu a zamícháme
3. Přidáme 1 – 2 lžičky cukru (pokud nesladíme, cukr není nutný)
4. Kávu přivedeme k varu
5. Káva nám po chvíli zpění a naplní džezvu až po okraj
6. V této chvíli džezvu odstavíme a pěnu pomocí lžičky dáme na dno připravených hrnečků
7. Zpěnění opakujme ještě 2 – 3krát, ale pěnu již necháváme v džezvě
8. Kávu naléváme z výšky 8 – 10 cm do šálků
9. Servírujeme
10. Vždy podáváme s úsměvem na tváři. Dobrou chuť!