Příprava pravé turecké kávy - nemrut.cz

Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies
Košík 0 x Produkty (prázdný)    

Žádné produkty

Bude determinováno Doručení
0 Kč DPH
0 Kč Celkem

Ceny jsou s DPH

K pokladně

Příprava pravé turecké kávy

Příprava pravé turecké kávy

Kategorie : Autor

Většina z vás se jistě setkala s pojmem „turecká káva“, na nápojovém lístku ji najdete ve většině českých restauracích a cukrárnách. Někdo si ji připravuje doma jako kávu s lógrem a říká jí prostě „turek.“ Věřte, že tato příprava a následná chuť má do pravé turecké kávy hodně daleko. V dobrých kavárnách a čajovnách vám jejich obsluha připraví tuto kávu pomocí nádobky zvané džezva“ někdy též arabsky „ibrik“. Chcete-li se také stát mistry v přípravě pravé turecké kávy, jako turečtí kavárníci, tak tento článek je přímo pro vás!

Nejdříve ovšem krátce o historii kávy…

Káva jako taková byla objevena již v 6. století a pochází pravděpodobně z Etiopie (provincie Kaffa). Do Turecka se dostala v roce 1453, kdy ji přivezl do Istanbulu (tehdejšího Cařihradu) velitel vojska Sálim I. z válečného tažení po dobytí Egypta. V roce 1475 byla v Cařihradu otevřena první kavárna a od té doby se všeobecně tvrdí, že to byl ten nejlepší vynález, který kdy dali Turci světu. Turci již tehdy pochopili, že nejlepší vůni a chuť bude mít káva připravená v džezvě. Džezvy tak byly v průběhu věků neustále zdokonalovány, samotní Turci se stali světovými mistry v jejich výrobě a tento status si drží dodnes.

Turecké přísloví praví: „Káva má být černá jako peklo, silná jako smrt a sladká jako láska“

V dnešní době si můžeme na trhu vybrat z mnoha druhů džezev jak klasických, tak elektrických a značek mletých káv je v obchodech také požehnaně. My si v tomto článku ukážeme přípravu kávy přední turecké značky Kurukahveci Mehmed Efendi v klasické džezvě kónického tvaru.

Co budeme na přípravu kávy potřebovat?

  1. Balení turecké kávy
  2. Cukr (dle chuti)
  3. Džezvu
  4. Malý hrneček (objem 40 – 100 ml)

Na 100 ml vody doporučujeme použít 7 g (cca 2 čajové lžičky) velmi jemně namleté kávy (jako hladká mouka)

Postup přípravy:

1. Kávu dáme do džezvy

2. Do džezvy nalijeme studenou vodu a zamícháme

3. Přidáme 1 – 2 lžičky cukru (pokud nesladíme, cukr není nutný)

4. Kávu přivedeme k varu

5. Káva nám po chvíli zpění a naplní džezvu až po okraj

6. V této chvíli džezvu odstavíme a pěnu pomocí lžičky dáme na dno připravených hrnečků

7. Zpěnění opakujme ještě 2 – 3krát, ale pěnu již necháváme v džezvě

8. Kávu naléváme z výšky 8 – 10 cm do šálků

9. Servírujeme

10. Vždy podáváme s úsměvem na tváři. Dobrou chuť!

Sdílet tento obsah