Příprava pravého tureckého čaje
Pití sypaného čaje je v dnešní době moderní trend a mnoho z nás jej preferuje před běžným čajem z pytlíku. Důvod je jasný. V pytlíkovém čaji bývají většinou kromě čaje i nečistoty spojené s jeho sběrem (kamínky, prach). Někdo z Vás může oponovat, že značky čajů, které nabízí sáčky ve formě pyramidy, jsou kvalitnější a tento sáček svým tvarem lépe rozloží čajové lístky a zlepší tak samotné louhování, kvalitu i chuť čaje.
Ovšem věřte, že nic se nevyrovná čaji sypanému, ano, jeho uvaření vyžaduje více času na jeho přípravu, ale výsledek rozhodně stojí za to!
Nejdříve se podívejme do historie čaje
S jistotou můžeme tvrdit, že čaj byl objeven v Číně, o přesném letopočtu se dodnes vedou spory. Pravděpodobně to bylo až v roce 350 našeho letopočtu, kdy jej v čínském slovníku zmiňuje badatel a básník Kuo-Po – uvádí, že horký nápoj se připravuje ze speciálních lístků vařením.
Je zajímavé, že v Turecku vážné pokusy o jeho pěstování začaly až v roce 1917, a to ve městě Rize na východním pobřeží Černého moře. V roce 1924 turecká vláda schválila zákon o pěstování čaje v černomořském regionu, které nabízí ideální klimatické podmínky. Opravdový zájem o jeho pěstování vláda projevila až v roce 1930, kdy začala skupovat okolní pozemky pro budoucí plantáže.
Moderní historie tureckého čaje se začala psát konečně v roce 1937, kdy tehdejší prezident republiky Mustafa Kemal Atatürknechal převézt tuny čajových semen z Gruzie. První čajovníky v Turecku byly zasazeny v roce 1938 ve speciálních státních plantážích a čaj se v podstatě stal národním nápojem, nad jehož výrobou si monopol drží stát dodnes. Některá města si dokonce změnila jména tak, aby obsahovala čajové slovo. Například z města Kadahor se stalo Ҫaykara, a z Mapavri se stalo Ҫayeli.
V dnešní době Turecko zaujímá čestné místo v první pětici spotřebitelů a producentů čaje na světě. Město Rize je sice známo v Turecku jako “čajová základna”, ale v celém Turecku existuje více než 300 továren na čaj. Je produkováno přes sto dvacet tisíc tun čaje ročně, ale čaj je ve světě méně znám, protože se ho mnoho nevyváží a téměř celá produkce je spotřebována výhradně v Turecku.
Dnes si ukážeme podrobný návod přípravy a podávání pravého tureckého sypaného čaje přední značky Çaykur pomocí tradičních dvojitých konviček zvaných “çaydanlık“.
Co budeme k přípravě pravého tureckého čase potřebovat?
- Balení tureckého čaje
- Cukr
- Čajové dvojkonvice
- Čajové šálky (objem 100 – 200 ml)
Na 1 l vody doporučujeme použít cca 10 – 20 g čaje = 2-4 polévkové lžíce (nutno vyzkoušet, při větším množství může být čaj hořký, při menším množství nevýrazný)
Postup přípravy tureckého čaje:
1. Do horní konvičky nasypeme čaj a do spodní nalijeme vodu.
2. Konvičky postavíme na sebe a dáme vařit na mírném ohni.
3. Čaj v horní konvičce se po několika minutách zahřeje a začne vonět.
(Pro urychlení procesu můžeme nejprve dát vařit vodu a čaj lehce opražit na pánvičce a poté vsypat do horní konvičky)
4. Počkáme až se ve spodní konvičce začne vařit voda.
5. V tuto chvíli zalijeme čaj krouživými pohyby v horní konvičce, do spodní dolijeme vodu, konvičky opět postavíme na sebe, dáme zpět na oheň a takto necháváme na mírném ohni dále louhovat a vařit 10 – 15 minut (až čajové lístky klesnou na dno konvičky).
6. Připravíme si čajové skleničky a každou zalijeme asi do 1/3 jejího objemu.
7. Zbytek skleničky dolijeme horkou vodou ze spodní konvičky.
8. Podáváme s cukrem a úsměvem na tváři!
Správně by měl mít čaj lehce načervenalou barvu. Pokud je žlutý, použili jsme málo čaje, nebo nechali čaj málo louhovat. Pokud je čaj tmavě hnědý, použili jsme čaje moc, nebo ho nechali louhovat moc dlouho.